Fytotherapie: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is fytotherapie?

Fytotherapie staat voor de toepassing van plantaardige geneesmiddelen, op basis van de fytotherapeutica. De therapie heeft het doel om een goede gezondheid te behouden, of de gezondheid in het algemeen te verbeteren. Het behoort tot de natuurgeneeskunde of de alternatieve geneeswijzen en zorgt er op basis van natuurlijke ingrediënten voor dat ons lichaam de juiste voedingsstoffen en ondersteuning ontvangt.


Het is echter van belang dat het gaat om de professionele toepassing hiervan, een particulier initiatief behoort wat dat betreft niet tot de definitie zoals de Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) die afgeeft. Binnen de professionele toepassing hiervan kunt u gebruik maken van zowel een oosterse als een westerse benadering, op basis van verschillende stoffen. Er zijn een aantal verschillende methoden bekend, het gaat om 5 verschillende varianten.

De definitie voor fytotherapie zoals de NVF die hanteert is afgeleid van die van de ESCOP, de European Scientific Cooperative on Phytotherapy. De ESCOP is een koepelorganisatie voor de verschillende nationale verenigingen, die in 1989 werd opgericht om een duidelijke Europese lijn neer te kunnen zetten. Het is binnen die Europese lijn van belang dat het gaat om geneesmiddelen die op een actieve wijze inspelen op onze gezondheid. Het gaat om ingrediënten uit planten, delen van planten of plantenmaterialen, in ruwe of bewerkte staat.

Welke methodes van fytotherapie bestaan er?

We onderscheiden 5 verschillende contexten, die we kunnen opvatten als methoden. Het gaat om:

Branchevereniging fytotherapie

kruiden natuur alternatieve geneeswijzenDe NVF geldt in Nederland als de branchevereniging. De vereniging probeert de naamsbekendheid hiervan te verbeteren, zorgt voor richtlijnen op het gebied van de behandeling en houdt ontwikkelingen op dit gebied bij. Daarnaast geeft de NVF een tijdschrift uit en organiseert de vereniging symposia. Op die manier probeert de NVF fytotherapie in de juiste banen te leiden. Uiteraard binnen de richtlijnen zoals de Europese vereniging die hanteert.

Lees meer over fytotherapie:

Hoe kan fytotherapie helpen diabetes te voorkomen?
Steeds meer mensen komen in aanraking met fytotherapie
Sopropo blijkt krachtig middel binnen fytotherapie
Vergoeding fytotherapie


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *