EMDR: Hoe het werkt, Voordelen, Resultaten en Risico’s

Wat is EMDR?

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een geschikte behandeling voor bijvoorbeeld nare ervaringen, door middel van een innovatieve methode. EMDR is onder andere geschikt bij verwerkingsproblemen, bij complexe trauma’s en bij angsten en fobieën. Daarnaast kan Eye Movement Desensitization and Reprocessing ook kinderen en meer uitgebreid de jeugd helpen. De Vereniging EMDR Nederland geldt als de branchevereniging, die onder andere informatie verstrekt en het aanbod aan EMDR therapeuten beheert.


Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een alternatieve geneeswijze en is er specifiek voor bedoeld om mensen die lang last houden van de gevolgen van een traumatische ervaring te helpen. Het gaat daarbij gaan om een schokkende ervaring zoals een misdrijf of een ongeval, maar ook om iemand die veel last heeft gehad van pesten tijdens de eigen jeugd. Een behandeling kan wat dat betreft verschillende doelen dienen, er is echter altijd sprake van een nare ervaring die het hoofd dient te worden geboden.

EMDR is een innovatieve behandeling, de eerste versie hiervan werd in 1989 beschreven door de Amerikaanse Francine Shapiro. Zij is psychologe en heeft de oorspronkelijke procedure vervolgens helpen te ontwikkelen tot een volwaardige therapeutische methode. Inmiddels kunt u hiervoor terecht bij een therapeut bij u in de omgeving, bijvoorbeeld op het moment dat u last heeft van een post traumatic stress disorder of u de PTss test af wilt laten nemen.

Onderzoek en behandeling

Naar het gebruik van deze behandelingen is veel onderzoek gedaan. Uit de resultaten blijkt dat veel cliënten goed reageren op het gebruik van de Eye Movement Desensitization and Reprocessing methode.

Het is doorgaans een kortdurende vorm van therapie, die de mogelijkheid biedt om ingrijpende gebeurtenissen het hoofd te bieden en de dagelijkse bezigheden opnieuw op te pakken.

emdr therapie oog

Om over te gaan tot een eventuele behandeling is het allereerst van belang om een afspraak te maken met een EMDR therapeut, die aan de hand van de achtergronden en oorzaak van de klachten na kan gaan of het verstandig is om gebruik te maken van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Indien dit het geval blijkt is het vervolgens mogelijk om een EMDR behandeling op te starten, bijvoorbeeld wanneer er sprake blijkt van een post traumatic stress disorder.


Tijdens een behandeling zal een therapeut vragen om terug te denken aan de gebeurtenis waar het om gaat, inclusief de beelden, gedachten en gevoelens die daarbij horen. Op die manier is het mogelijk om veel informatie over de traumatische gebeurtenis te verzamelen. De verwerking zal van start gaan, in combinatie met een afleidende stimulus. Doorgaans maakt de EMDR therapeut hiervoor gebruik van zijn of haar hand, op zo’n 30cm afstand. Het is binnen Eye Movement Desensitization and Reprocessing daarnaast mogelijk om gebruik te maken van een koptelefoon die afwisselend links en rechts geluid aanbiedt.

De behandeling zal een stroom van gedachten en beelden op gang brengen, net als eventuele gevoelens en lichamelijke sensaties. Na een set met de therapeut zal deze de cliënt vragen zich te concentreren op de meest opvallende verandering, om binnen de Eye Movement Desensitization and Reprocessing behandeling vervolgens een nieuwe set te starten.

Lees meer over EMDR:

Waarbij kan EMDR worden ingezet?
Branchevereniging EMDR


Wil je iets toevoegen aan bovenstaande informatie, of heb je er een vraag over? Stel deze gerust hieronder!

2 comments

  1. Wim Schuurman

    Hallo,
    ik las zojuist een artikel van Stichting Hoormij over een veel belovende EMDR therapie voor mensen met tinnitus (oorsuizen).
    Hierin staat dat een onderzoek van 4 jaar opleverde dat 1 op de 2 mensen wie aan oorsuizen
    lijden baat heeft bij deze therapie.
    Klinkt voor mij als een sprankje hoop aangezien ik al bijna 10 jaar last heb hiervan.

    Mijn vraag; Bent U al bekend hiermee en zijn er al ervaringen bekend van mensen die deze therapie gevolgd hebben n.a.v. tinnitus klachten?

    Graag hoor ik Uw reactie.
    Dank alvast.
    Groet, Wim Schuurman.

  2. J. Wijnands

    EMDR? 10 minutentherapie! Wat is er mis met aandacht , een luisterend oor en een hand op je schouder???! Kortom; MEDEmenselijkheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *