Wanneer is er sprake van een alternatieve geneeswijze?

Alternatieve geneeswijzen zijn complementair ten opzichte van de reguliere medische wetenschap. Er is geen sprake van reguliere medicijnen, in plaats daarvan gaat de therapeut van de eigen herstellende kracht van het lichaam, eventueel in combinatie met de geest en de ziel. Je zorgverzekeraar kan uitsluitsel bieden of welke behandelingen tot de alternatieve geneeskunde behoren.”

Vergoedt mijn zorgverzekeraar alternatieve geneeskunde?

” Ja, in veel van de gevallen bestaat er een dekking voor de alternatieve geneeswijzen die je bij ons op de website vindt. Controleer de polisvoorwaarden van je (aanvullende) zorgverzekering om na te gaan om welke geneeswijzen het specifiek gaat. Daarnaast kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar om uitsluitsel te krijgen over de eventuele vergoeding.”

Vallen alternatieve geneeswijzen onder het eigen risico?

“Nee, alternatieve geneeswijzen worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekeringen. Er is daarvoor geen sprake van een eigen risico. Het eigen risico geldt voor behandelingen uit de basis zorgverzekering, met uitzondering van een bezoek aan bijvoorbeeld de huisarts. Ook het vrijwillig eigen risico is niet van toepassing op behandelingen binnen de alternatieve geneeskunde. ”

Doet acupunctuur pijn?

“Nee, de prikjes van de dunne naalden zijn over het algemeen nauwelijks voelbaar. Sommigen voelen niet eens dat ze er zitten, anderen ervaren een klein schokje. Dat schokje noemen we ‘déqi’ en geeft aan dat de naald de juiste plaats raakt. Er is sprake van een lichamelijke sensatie, maar dat vertaalt zich binnen acupunctuur doorgaans niet in pijn.”

Wat is het verschil tussen een haptonoom en haptotherapeut?

“Een haptonoom is vaak een fysiotherapeut die gebruik maakt van behandelingen vanuit de haptonomie. Over het algemeen heeft die therapeut een 2-jarige cursus gevolgd. Een haptotherapeut heeft de 5-jarige post-HBO opleiding gevolgd om haptonomie te kunnen toepassen. Het is een specialistisch beroep waarbij er sprake is van een therapeutisch proces tussen de therapeut en de patiënt.”

Is mindfulness niet te zweverig voor mij?

“Nee, mindfulness is juist heel toegankelijk en praktisch. Grote bedrijven als Google, Unilever en de ANWB trainen hun medewerkers in mindfulness. Mindfulness helpt bij geestelijke problemen, depressies en stress en bestaat uit tal van verschillende oefeningen. Zowel professionals als patiënten hebben veel aan de oefeningen en behandelingen die er beschikbaar zijn.”

Kan EMDR me helpen bij een trauma uit mijn babytijd?

“Ja, EMDR kan helpen bij de verwerking van zogenaamde ‘fantasietrauma’s’ uit onze babytijd. Volwassenen kunnen zich zelden iets herinneren van hun eerste drie levensjaren, iets dat we ook wel ‘infantiele amnesie’ noemen. Toch kan zich een dergelijk geheugenplaatje vormen, op basis van de verhalen van anderen. EMDR is dan een geschikte therapie.”

Kan ik me laten masseren als ik zwanger ben?

“Ja, het kan zelfs een uitstekend idee zijn tijdens een zwangerschap voor een massage te kiezen. Het is uiteraard van belang om de masseur op voorhand aan te geven dat je zwanger bent. Kun je niet meer op je buik liggen? Ook terwijl je op je rug of je zij ligt kun je een massage ondergaan en profiteren of genieten van de massage-behandeling.”

Niet gevonden wat je zocht? Neem contact met ons op of stel je vraag hieronder.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *